Tiroid Nodülü Teşhisi Nasıl Konur - Op. Dr. Mazhar Çelikoyar
Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;
NetBufe.Com Kazanç amacıyla kurulmamış ve ücretsiz yararlanılan bir sitedir. Video içeriklerinde yer alan reklamlar ile NetBufe.Com sitesinin hiçbir menfaat bağlantısı söz konusu olmayıp ilgili reklamlar videonun yüklü olduğu siteler tarafından veya videoların yüklü olduğu sitelere yüklemeyi yapan kişilerce eklenmiş reklamlardan ibarettir.
Videoların paylaşıma açıldığı sitelerde yüklü videolar/video linkleri herhangi bir nedenle kaldırıldığında ve/veya kısıtlandığında/yasaklandığında sitemizde de ilgili videonun gösterimi otomatik olarak son bulmaktadır.
Telif Hakkı(Copyright Notice) Olabilecek Açık Kullanım İzni Verilmemiş Video Materyaller Hakkında Önerimiz İlgili Videoyu İzlemeyerek(Bu Yönde Materyallerin İzlenmesine Destek Vermeyerek), Resmi Olarak Satın Alıp İzlemeniz Yönündedir.
Tarafımızdan Üyelerimizin sayfamız üzerinde ayrıntılı olarak yer alan tüm bu durumlara ilişkin bilgi ve gerekleri okuyup anladıkları ve kabul ettikleri varsayılmaktadır.
Sitemize ücretsiz ve kolayca üye olarak birçok video paylaşım sitelerindeki kendi videolarınızın linklerini ekleyebilir, Sık Kullanılanlar ve Çalma Listelerinize kaydedebilir ve üye olmanın diğer tüm ayrıcalıklarından üye sosyal alanınızda yararlanabilirsiniz. Video Linkleri Ekleyebileceğiniz Örnek Bazı Siteler
NetBufe.COM
Açıklama
Op. Dr. Mazhar Çelikoyar "Tiroid Nodülü Teşhisi Nasıl Konur?" sorusunun cevabını veriyor.
Tiroid nodülü teşhisi için kullanılan ilk yöntem tiroid bezinin el ile muayenesidir. Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır.
İkinci yöntem ise şüphedir. Bazen muayenede ele bir şey gelmeyebilir ama şüphe oluşturacak bir belirti olabilir. Bir bası belirtisi, nefes almada güçlük, ses kısıklığı gibi belirtiler görüldüğünde şüphe oluşur.
Üçüncü yöntem olarak boyun ile ilgili olarak bir görüntüleme istenir. Tiroid bezi için en sık uygulanan görüntüleme yöntemi ultrasondur. Ses dalgaları ile yapılan inceleme ile milimetrenin onda birine kadar tiroid bezinin iç yapısı incelenmektedir. İç yapıda bir düzensizliğin olup olmadığı, bu düzensizlik nodül adı verilen bir yumru haline gelmiş mi, oluşan nodül içinde ya da çevresinde tehlikeli bir nodüle ait ip uçları taşıyıp taşımadığına bakılır. Aynı zamanda kan testi ile tiroid bezinin çalışma hızına bakılmaktadır. Aşırı ya da az çalışıp çalışmadığı saptanır. Tiroidit ile ilgili belirtilere bakılır. Tiroiditte gerçekte nodül yoktur, ancak nodül varmış gibi düzensizlikler görülmektedir.
Tiroid bezinin el ile muayenesi ve ultrason ile görüntüleme sonucunda nodül olduğu anlaşıldıktan sonra nodülün iyi huylu olduğuna dair net bir ip ucu yoksa nodülün içinden iğne ile parça alınır. Bu işleme iğne biyopsisi denir. İnce bir iğne kullanılarak nodülün içinden parça alınır ve bu parça patoloji için patologlara iletilir. Böylelikle tanıya varılır. Patoloji sonucu ile nodülün iyi huylu veya kötü huylu olduğu anlaşılır. Teşhis aşamasından sonra tedavi için ameliyat seçeneği vardır. Hasta için ameliyat söz konusu ise kesin teşhis ameliyat sonrasında nodülün biyopsi sonucu ile koyulmaktadır.
Özet olarak tiroid nodülü teşhisi şu şekilde koyulmaktadır:
Tiroid bezinin el ile muayenesi
Ultrason ile görüntüleme
Kan tahlili
Gerekiyorsa iğne biyopsisi
Daha fazla bilgi: www.mazharcelikoyar.net
Tasarım: www.siimple.net
Yorum Yazınız
