SABİTE TUR GÜLERMAN - GÜLŞENDE HEZÂR NAĞME-İ DEMSAZ İLE MAHZUZ (DOYSAL)
Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;
NetBufe.Com Kazanç amacıyla kurulmamış ve ücretsiz yararlanılan bir sitedir. Video içeriklerinde yer alan reklamlar ile NetBufe.Com sitesinin hiçbir menfaat bağlantısı söz konusu olmayıp ilgili reklamlar videonun yüklü olduğu siteler tarafından veya videoların yüklü olduğu sitelere yüklemeyi yapan kişilerce eklenmiş reklamlardan ibarettir.
Videoların paylaşıma açıldığı sitelerde yüklü videolar/video linkleri herhangi bir nedenle kaldırıldığında ve/veya kısıtlandığında/yasaklandığında sitemizde de ilgili videonun gösterimi otomatik olarak son bulmaktadır.
Telif Hakkı(Copyright Notice) Olabilecek Açık Kullanım İzni Verilmemiş Video Materyaller Hakkında Önerimiz İlgili Videoyu İzlemeyerek(Bu Yönde Materyallerin İzlenmesine Destek Vermeyerek), Resmi Olarak Satın Alıp İzlemeniz Yönündedir.
Tarafımızdan Üyelerimizin sayfamız üzerinde ayrıntılı olarak yer alan tüm bu durumlara ilişkin bilgi ve gerekleri okuyup anladıkları ve kabul ettikleri varsayılmaktadır.
Sitemize ücretsiz ve kolayca üye olarak birçok video paylaşım sitelerindeki kendi videolarınızın linklerini ekleyebilir, Sık Kullanılanlar ve Çalma Listelerinize kaydedebilir ve üye olmanın diğer tüm ayrıcalıklarından üye sosyal alanınızda yararlanabilirsiniz. Video Linkleri Ekleyebileceğiniz Örnek Bazı Siteler
NetBufe.COM
Açıklama
ESER: ZEKAİ DEDE EFENDİ
MAKÂM: AĞIR HİCÂZKAR
USÛL: SEMAÎ
Gülşende hezâr nağme-i dem-sâz ile mahzûz
Mutrîb-ı tarâb sâz-ı hoş-âğâz ile mahzûz
Bî-hûde komaz kimseyi tesliyyet-i hâtır
Muhtâc-ı kerem vâ'de-i incâz ile mahzûz
Hey canım kurban-ı tüem
Hayrân tüem
Üftade menem,biçare menem
Sad pare dilem hey canım
ZEKAİ DEDE EFENDİ (1825-1897) Türk Besteci
İlköğrenimi sırasında sesinin güzelliğiyle dikkati çeken Zekâi Dede Efendi, amcasından Kur'an öğrenerek hafız oldu; babasından hat dersleri, Balıklı Hoca Efendi'den de medrese dersleri aldı.
İlk müzik eğitimine besteci Eyyubi Mehmet Bey'den ders alarak başladı. İlahi ve şarkı türünde ilk bestelerini bu dönemde yaptı.
Daha sora Hammâmizade İsmail Dede'den meşk etti (1844-1845). 1845'te Mısır valisi Said Paşa'nın yeğeni Mustafa Fazıl Bey'in çağrısıyla Mısır'a giderek, prensin sarayında daire müdürlüğü ve müzik eğitmenliği görevlerinde bulundu. Mustafa Fazıl Bey, paşa rütbesiyle İstanbul'a atanınca, onunla birlikte İstanbul'a döndü.
1868'de Mevlevi tarikatına giren Ze*kâi Dede Efendi, Yenikapı Mevlevihanesi şeyhi Osman Selahattin Dede'ye kapılandı. 1883'te Darüşşafaka'da on dört yıl sürdüreceği müzik öğretmenliği görevine başladı. Bir yıl sonra da, öğrencisi ve Bahariye Mevlevihanesi şeyhi Hüseyin Fahrettin Dede'nin önerisiyle, çile çıkarmamış olmasına karşın, dede unvanı verilerek mevlevihanenin kudümzenbaşılığına atandı ve ölene kadar bu görevde kaldı.
Yorum Yazınız
