NetBüfe Tube Video
Hoşgeldiniz
Giriş / Kayıt Ol

KTM Klasik Türk Musiki Saz Eserleri: Sultaniyegah Sirto Piyano Enstrumantal Sultanı Yegah Saray

Videoyu misafirimiz olarak izleyebilmeniz için kalan otomatik gösterim süresi: 5

Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;

NetBufe.Com Kazanç amacıyla kurulmamış ve ücretsiz yararlanılan bir sitedir. Video içeriklerinde yer alan reklamlar ile NetBufe.Com sitesinin hiçbir menfaat bağlantısı söz konusu olmayıp ilgili reklamlar videonun yüklü olduğu siteler tarafından veya videoların yüklü olduğu sitelere yüklemeyi yapan kişilerce eklenmiş reklamlardan ibarettir. 

Videoların paylaşıma açıldığı sitelerde yüklü videolar/video linkleri herhangi bir nedenle kaldırıldığında ve/veya kısıtlandığında/yasaklandığında sitemizde de ilgili videonun gösterimi otomatik olarak son bulmaktadır.

Telif Hakkı(Copyright Notice) Olabilecek Açık Kullanım İzni Verilmemiş Video Materyaller Hakkında Önerimiz İlgili Videoyu İzlemeyerek(Bu Yönde Materyallerin İzlenmesine Destek Vermeyerek), Resmi Olarak Satın Alıp İzlemeniz Yönündedir. 

Tarafımızdan Üyelerimizin sayfamız üzerinde ayrıntılı olarak yer alan tüm bu durumlara ilişkin bilgi ve gerekleri okuyup anladıkları ve kabul ettikleri varsayılmaktadır.

Sitemize ücretsiz ve kolayca üye olarak birçok video paylaşım sitelerindeki kendi videolarınızın linklerini ekleyebilir, Sık Kullanılanlar ve Çalma Listelerinize kaydedebilir ve üye olmanın diğer tüm ayrıcalıklarından üye sosyal alanınızda yararlanabilirsiniz. Video Linkleri Ekleyebileceğiniz Örnek Bazı Siteler

NetBufe.COM

Teşekkürler! Arkadaşlarınıza da öneriniz!

URL

Bu videoyu beğenmediniz. Dikkate alacağız!

Üzgünüz, sadece kayıtlı üyeler çalma listeleri oluşturabilirler.
URL


Ekleme Tarihi Çalma Listesi Sahibi: Admin - Kategori: Türkçe Müzik MÜZİK - ŞARKI - TÜRKÜ & DANS
1,179 İzlenme

Açıklama

Güneş Yakartepe, Piyano ile "Sultaniyegah Sirto"yu Çalıyor , -Beste:Sadi Işılay
Sadi Işılay, (3 Şubat 1899 - 11 Mart 1969) Türk müziğinin önemli besteci ve kemancısı.
İstanbul'da doğdu. Babası, Lâleli'de işlettiği sazlı kıraathanesinde keman çalardı.
Kemanı küçük yaşta babasını ve öbür sanatçıları dinleyerek, kendi kendine öğrendi. 8 yaşında, babasının kıraathanesindeki sazların arasına katılacak düzeye geldi. 12 yaşında Osmanlı Musikî Cemiyeti'ne keman öğrencisi olarak girdi. Şehzade Dr. Ziyaettin Efendi'den özel dersler aldı. Tamburi Cemil Bey'den ve Bestenigar Ziya Bey'den fasıl müziği bilgisi edindi.
1911'de Sultan Reşat'ın Rumeli gezisine katılan saz sanatçılarının Selanik'te verdikleri konserde yer aldı. Gülşeni Maarif ve Vefa Liselerinde okudu. Kurtuluş Savaşı'na jandarma olarak katıldı.

1922-1926 yılları arasında İzmir'de bağımsız çalıştı. Bir dönemin ünlü kanto oyuncusu ve şarkıcısı Deniz Kızı Eftalya ile evlendi. Üç yıl Paris'te kaldı. Fransa, Hindistan, İran, Irak, Suriye, Mısır ve Kıbrıs'ta konserler verdi. Ud da çalardı. Udu, kemanı ve sesiyle plaklar doldurdu. Dönemin ünlü ses sanatçılarının hemen tümüne kemanıyla eşlik etti.

İstanbul Radyosu'nda sanatçı olarak, İstanbul Konservatuarı'nın Yürütme Kurulu ve Türk Musikisi Sanat Kurullarında, TRT Repertuar Kurulunda üye olarak yer aldı.
4 kez evlendi. 3 çocuğu oldu. Gazeteci, yazar Ali Sirmen, Sadi Işılay'ın torunudur. Bir diğer torunu olan Emir Işılay'da 2002'den itibaren Hollywood'da film müzikleri besteciliği yaşamını sürdürmüştür.

Çeşitli saz eserleri ve şarkılar besteledi.

En bilinen eserleri

Ruhumda ölen nağmede sevda sesi var mı ?
Bir kır çiçeğinden daha tazesin
Manada güzel, ruhta güzel, tende güzelsin
Bende hicran yarasından da derin bir yara var
Yolları gurbete bağlayan dağlar
Sultaniyegah sirto
Muhayyerkürdi saz semaisi
Kategoriler: Klasik Türk müziği bestekarları1899 doğumlular1969 yılında ölenler
turkey istanbul turkish music Turquie Türkei Musique Turkiet Turkije oud folk sultani yegah sırto Tyrkiet Tyrkisk musik Osmanniske Riges

Beyati Beyati Araban Beste nigar Bûselik Dilkeş haveran Dügah Evcara Evç Ferah feza Ferahnak Gülizar Hicaz Hicazkâr Hüseynî Hüzzam Isfahan Karcığar Kürdî Kürdilihicazkar Mahur Muhayyer Muhayyer kürdî Nevâ Neveser Nihavend Nişaburek Nühüft Pençgâh Rast Saba Sazkâr Segah Sultaniyegah Suzidil Suzidilara Suzinak Şedaraban Şehnaz Sultaniyegah Sirto-Sadi Isilay Güneş yakartepe piyano piyanist piano muzik net Ön bellek Benzer medıne Türler Ana Sayfa Türk Halk Müziği Nota Arşiv
turk musikisi bestekaridir kendisi. saz eserleri ve sarkilar bestelemistir. sultaniyegah sirto en onemli ve en guzel eserlerinden birisidir. ayrica bende hicran yarasindan isimli hicaz sarkisi da meshurdur. kendisi bir zamanlarin unlu sarkicisi deniz kizi eftelya ile evliydi.
Klasik Türk Müziği adlandırmasının yanlış olduğunu azeri profesör de anlatmaya çalışmış. Klasik Batı Müziği'nden bir öykünmeyle konulmuş bir adlandırma değil midir, Klasik Türk Müziği adlandırması bunu bir yabancıya anlatmak çok zor ancak "traditionel turkish art musik" derseniz anlatabilirsiniz çünkü bu tür ulusal
müziklerin hepsi geleneksel kavramıyla açıklanmalıdır. Çünkü geleneği olan ve geleneğe sıkı sıkı bağlı kalınaraktan günümüze gelmiş müzik türü olduğu için bu adlandırma daha mantıklıdır bu adlandırma, müziğimize klasik olma özelliğini yakıştıramadığımdan değil. Peki KTM'de klasik olan eserler olabildiği gibi olmayan eserler de yok mudur? KTM denilmesinin gerekçeleri nedir o zaman?
Türk Mûsikîsi Haberleşme Grubunda Klasik Türk Müziği'nin tanımı, kapsamı ve özelliklerini konuşmak üzere bir fikir paylaşımı başlattığımızda gruba aşağıdaki mesajı göndermiştiniz.

Olmayan bir müzik türünü tanımlamaya çabalamak kadar yanlış bir şey olabilir mi? "Klasik Türk Müziği" diye bir müzik türü yoktur. Bu müziğin asıl adı "Geleneksel Türk Sanat Müziği" dir. Bu türün içinde klasik olan eserler vardır ama sırf bu yüzden bu türün adına "Klasik Türk Müziği" diyemezsiniz. Türk Müziği çok geniş bir kavramdır bu müziğin bir çok alt türü vardır bu müziğin bir alt türü Geleneksel Türk Müziği bu türün de bir alt türü Geleneksel Türk Sanat Müziği'dir. Bu tartışma Klasik Türk Müziği olarak başlatmak yerine Klasik Türk Sanat Müziği olarak başlatılsaydı yanlışı biraz daha doğruya yaklaştırmış olurduk ki asıl tür Geleneksel Türk Sanat Müziği olmalıdır. Kaldı ki bunun tanımı zaten yapılmıştır. Olmayan bir müzik türünü tanımlamaya çalışmak ve zaman kaybetmek yerine konuyla ilgili yazılmış kitapları okuyup bilgilenelim sevgili arkadaşlar.

Yorum Yazınız

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapınız.
RSS