Cevdet Çağla - Kürdilihicazkar Keman Taksimi
Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;
NetBufe.Com Kazanç amacıyla kurulmamış ve ücretsiz yararlanılan bir sitedir. Video içeriklerinde yer alan reklamlar ile NetBufe.Com sitesinin hiçbir menfaat bağlantısı söz konusu olmayıp ilgili reklamlar videonun yüklü olduğu siteler tarafından veya videoların yüklü olduğu sitelere yüklemeyi yapan kişilerce eklenmiş reklamlardan ibarettir.
Videoların paylaşıma açıldığı sitelerde yüklü videolar/video linkleri herhangi bir nedenle kaldırıldığında ve/veya kısıtlandığında/yasaklandığında sitemizde de ilgili videonun gösterimi otomatik olarak son bulmaktadır.
Telif Hakkı(Copyright Notice) Olabilecek Açık Kullanım İzni Verilmemiş Video Materyaller Hakkında Önerimiz İlgili Videoyu İzlemeyerek(Bu Yönde Materyallerin İzlenmesine Destek Vermeyerek), Resmi Olarak Satın Alıp İzlemeniz Yönündedir.
Tarafımızdan Üyelerimizin sayfamız üzerinde ayrıntılı olarak yer alan tüm bu durumlara ilişkin bilgi ve gerekleri okuyup anladıkları ve kabul ettikleri varsayılmaktadır.
Sitemize ücretsiz ve kolayca üye olarak birçok video paylaşım sitelerindeki kendi videolarınızın linklerini ekleyebilir, Sık Kullanılanlar ve Çalma Listelerinize kaydedebilir ve üye olmanın diğer tüm ayrıcalıklarından üye sosyal alanınızda yararlanabilirsiniz. Video Linkleri Ekleyebileceğiniz Örnek Bazı Siteler
NetBufe.COM
Açıklama
Ahmet Cevdet Çağla (d. 1900, İstanbul - ö. 22 Şubat 1988, İstanbul), başarılı şarkılarıyla Hacı Arif Bey geleneğini sürdüren besteci.
Yedi yaşında Batı tarzı keman öğrenmeye başladı. Bir yandan da Musullu Hafız Osman Efendi'den Türk müziği dersleri aldı. Kadıköy Sultanisi'ni bitirdikten sonra girdiği Bebek'teki Fransız okulunun orkestrasında keman çaldı. 1916'da Maarif Nezareti tarafından müzik öğrenimi görmek üzere Berlin'e gönderildiyse de, 1918'de öğrenimini tamamlayamadan İstanbul'a döndü. Çok geçmeden Reşat Erer'in yerine kemancı olarak Darüttalim-i Musiki'ye girdi. On beş yıl bu toplulukta çaldı. 1926'da açılan İstanbul Radyosu'nun ilk saz sanatçılarından olan Çağla, 1938-50 arasında Ankara Radyosu'nun kadrosunda yer aldı. 1950-56 arasında İstanbul Radyosu Türk Müziği Şubesi müdürlüğü yaptı. 1956-59 arasında Bağdat Konservatuvarı'nda ders verdi. 1959'dan sonra İstanbul Radyosu Müzik Yayınları müdürlüğünde bulundu. 1965'te şef prodüktörlükten emekli oldu. Daha sonra da ölümüne değin özel sözleşmeyle kemancı olarak radyoda çalıştı.
Cevdet Çağla'nın besteleri içinde çoğunluğu oluşturan şarkıları, gelenekten kopmamış, ama özgün müzik cümleleriyle örülmüştür. En tanınmış şarkıları arasında "Gelmiyorsun yakıyor bağrımı hicranın eli" (kürdilihicazkâr), "Şimdi hatırda mıdır âşık-ı nâlân acaba" (kürdilihicazkâr), "Nur salkımısın" (kürdilihicazkâr), "Baharda bu yıl melâl var yüzün gibi" (nihavend), "Bir dert gibi akşam suların koyuna indi" (nihavend), "Şu göğsüm yırtılıp baksan dikenler aynı güldendir" (hüzzam), "iftirakınla efendim bende takat kalmadı" (nişaburek), "Gül açar bülbül öter yaz geçer" (karcığar), "Hicran gibi âlemde elîm derd-i ser olmaz" (şevkefza), "Ol serv-i revan boş kodu gülzarımı eyvah" (hicazkâr) ve "Kaçıncı fasl-ı bahar bu solar gider emelim" (sultanîyegâh) sayılabilir
Yorum Yazınız
