1255-NECMİ RIZA AHISKAN-PEK CEFA-CUSUN SANA YOKTUR BEDEL
Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;
NetBufe.Com Kazanç amacıyla kurulmamış ve ücretsiz yararlanılan bir sitedir. Video içeriklerinde yer alan reklamlar ile NetBufe.Com sitesinin hiçbir menfaat bağlantısı söz konusu olmayıp ilgili reklamlar videonun yüklü olduğu siteler tarafından veya videoların yüklü olduğu sitelere yüklemeyi yapan kişilerce eklenmiş reklamlardan ibarettir.
Videoların paylaşıma açıldığı sitelerde yüklü videolar/video linkleri herhangi bir nedenle kaldırıldığında ve/veya kısıtlandığında/yasaklandığında sitemizde de ilgili videonun gösterimi otomatik olarak son bulmaktadır.
Telif Hakkı(Copyright Notice) Olabilecek Açık Kullanım İzni Verilmemiş Video Materyaller Hakkında Önerimiz İlgili Videoyu İzlemeyerek(Bu Yönde Materyallerin İzlenmesine Destek Vermeyerek), Resmi Olarak Satın Alıp İzlemeniz Yönündedir.
Tarafımızdan Üyelerimizin sayfamız üzerinde ayrıntılı olarak yer alan tüm bu durumlara ilişkin bilgi ve gerekleri okuyup anladıkları ve kabul ettikleri varsayılmaktadır.
Sitemize ücretsiz ve kolayca üye olarak birçok video paylaşım sitelerindeki kendi videolarınızın linklerini ekleyebilir, Sık Kullanılanlar ve Çalma Listelerinize kaydedebilir ve üye olmanın diğer tüm ayrıcalıklarından üye sosyal alanınızda yararlanabilirsiniz. Video Linkleri Ekleyebileceğiniz Örnek Bazı Siteler
NetBufe.COM
Açıklama
AYGÜN HASAN ÖZTÜRK-MEST-İ MUSİKİ ARŞİVİ
BESTE : KEMENİ RIZA EF.
MAKAM : HİCAZ
USUL :AĞIR AKSAK
SAZLAR : İZZETTİN ÖKTE-CEVDET ÇAĞLA
Pek cefâ-cûsun sana yoktur bedel
Ah mürüvvetsiz yeter insafa gel
Var mı böyle cevre nail bir güzel
Pek cefâ-cûsun sana yoktur bedel
ESERİN BESTEKARI:
• Kemânî Rızâ Efendi'nin takriben 1780 - 1782 yılları arasında Beşiktaş'ta dünyaya geldiği sanılıyor. Bu nedenle Beşiktaşlı sıfatı ile de uzun yıllar anılmıştır.
• Bestekâr, üç padişah dönemi yaşamasına rağmen, asıl ününü Sultan II. Mahmud döneminde kazandı.
• Bu dönemde önemli şahsiyetler arasında keman muallimliği yaptı. Enderun'da görev yaparken (Dede Efendi,Dellalzade, Şakir Ağa, Numan Ağa, Zeki Mehmet Ağa'yla) birlikte fasıllara katıldı.
• Kemanî Rıza Efendi, Harem-i Hümayun fasıl takımında bir birinden güzel saraylı hanımlara ders verirken, öğrencilerinden birinin aşkına mazhar olmuş ve bu aşka kayıtsız kalmayıp, her fırsatta Paşa kızı ile aşklarını yaşamıştır.
• Vefasız sevgilisi daha sonra kendisine kendi gibi bir saraylı bulur. Eski sevgilisinin sarayda yapılacak düğününe, Kemanî Rıza Efendinin katılması emredilir. O yıkıldığı gece, eline aldığı kemanıyla, o akşam güftesini ve bestesini yaptığı hüzzam şarkıyı çalar;
Meyledüp ağyârı aldın yânına
Bî vefa hercâi yazık şânına
Âşıkın kıymak mı kasdin cânına
Bîvefa hercâi yazık şânına
• Kırka yakın duygu yüklü şarkılar bestelemiştir. Fakat yapmış olduğu 3 saz eseri onu ölümsüzleştirmiştir. Batı müziğinin etkisinde kalarak tahir-buselik, peşrev ve saz semaisi ile nihavend peşrevini bestelemiştir.
• Sultan III. Selim'in padişahlık döneminde Enderun'a alınan bestekâr, uzun bir ömür sürerek, 1852 yılında ölmüş ve Beşiktaş'taki Yahya Efendi Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir...RUHUNA FATİHA
Yorum Yazınız
